28 huhtikuuta, 2009

internetsarjakuvat.

webcomics, online comics, internet comics. Nämä ovat sarjakuvia, joita julkaistaa ensisijaisesti webissä, mutta jotkut niistä ovat saaneet myös paperijulkaisuja sanomalehdissä tai jopa kirjoiksi asti. Taidemuotona tämä on uudehko suuntaus, mutta suosio on sitäkin suurempi. Nettisarjikset ovat omakustanteisia ja lähes jokainen voi tehdä omansa ja julkaista sen. Tällä hetkellä internetistä löytyy yli 18 000 eri genreihin ja aiheisiin lajiteltavia sarjakuvia. Jotkut näistä ovat perinteisellä strippilinjalla ja toiset näistä voivat olla erittäin graafisiakin. Vaikka suosio on suuri ja yleisö on helppo tavoittaa, harva nettisarjakuvataiteilija tekee taloudellista voittoa, tosin tämä tuskin on lähtökohtanakaan.Mutta suuren suosion saavuttaneet nettisarjakuvat päätyvät varsin helposti kansienkin väliin.

Ero paperille painettujen ja netissä julkaistavien sarjakuvien välillä näkyy ehkä parhaiten taiteilijan vapaudessa kaavamaisista rajoitteista. Scott McCloud, ensimmäisiä sarjakuvataiteen edustajia, loi idean "rajattomasta näyttämöstä", jolloin taiteilija voi venyttää sarjakuvaansa mihin suuntaan ikinä haluaakaan. Tästä vapaudesta huolimatta moni ottaa perinteisemmän linjan nettiin julkaistavia sarjakuvia tehdessään. Omakustanteisissa nettisarjakuvissa on myös se hyvä puoli, että taiteilija saa vapauden valita millaista tyyliä kuvissaan käyttää. Näitä voi verrata myös vaihtoehto- ja undergroundsarjakuviin. Jotkut näistä sarjakuvataiteilijoista nauttivatkin täysin rinnoin miltei sensuurittomasta internetistä.

Monet omakustanteiset sarjakuvataiteilijat ovat lopettaneet paperiversioiden julkaisemisen ja siirtäneet työnsä nettiin, sillä sen etuna on saavuttaa suurempi yleisö.

Nettilevitteisessä sarjakuvassakin on omat genrensä. Jotkut taiteilijat pitävät perinteisestä linjasta, mutta jotkut lähtevät rikkomaan näitä rajoja. Kuten eräät sarjakuvat on tehty videopelien sprite-grafiikkaa kopioimalla, jotkut nettisarjakuvat on tehty käyttämällä esimerkiksi clip art kuvia ja valokuvia hyväksikäyttämällä. Hyvä esimerkki tästä on Joey Comeaun ja Emily Hornen A Softer World.


Jotkut sarjakuvataiteilijat esimerkiksi Ryan North luo sarjakuviensa tarinaa vain muuttamalla strippiensä tekstiä, muuttamatta kuvia lainkaan. Richard Stevens taas tekee pikseleistä sarjakuviaan. Se on samankaltaista kuin sprite-grafiikka, mutta hän käyttää alunperinkin matalaa resoluutiota.

Historiikki


Ensimmäisten online sarjakuvien joukossa oli T.H.E. Fox, jonka julkaisi Compurserve ja Quantum Link vuonna 1986, Where the Buffalo Roam 1991, Doctor Fun 1993 ja Netboy 1994. Samana vuonna ilmestyi myös NetComimcs Weekly suomalaisella sarjakuvasivustolla ja sen julkaisu jatkui aina vuoteen 1999. Vielä nykyäänkin julkaistavia nettisajakuvia ovat Art Comics Daily (1995), Argon Zark! (1995), Kevin and Kell (1995) ja Slow Wave (1995). Myöhemmin 90-luvulla nettisarjakuvataiteilijoiden määrä kasvoi radikaalisti. 2000-luvulla suuren taiteilijamäärän ansioista levityskanavien määrä alkoi laajeta. Keväällä 2000 Chris Crosby ja Darren Bleuel perustivat ilmaisen nettisarjakuvaportaalin KeenSpacen, joka myöhemmin vaihtoinimensä Comic Genesikseksi. Vuonna 2000 myös online mangasivusto eigoMANGA julkistettiin Austin Osueken johdosta.

Vaikka nettisarjakuvien suosio vain kasvoi vuosien saatossa, esimerkiksi perinteisen sarjakuvan kustantajat Marvel Comics ja Slave Labour Graphics alkoivat panostaa digitaalisuuteen vasta vuosina 2006 ja 2007.